Gadu-Gadu otwiera API i daje 30 tysięcy PLN dla autora najciekawszej aplikacji- materiały z konferencji

Połączony z komunikatorem Gadu-Gadu serwis społecznościowy GG.pl upublicznia swoje API. Dzięki temu wszyscy – osoby z ciekawymi pomysłami, start-upy, a nawet firmy – mogą stworzyć aplikacje, które dotrą w sposób bezprecedensowy do jednej z najliczniejszych polskich społeczności internetowych – Gadu-Gadu. Od dziś w serwisie GG.pl użytkownicy mogą też tworzyć grupy i fankluby. Razem z grupami w GG.pl debiutują profile gwiazd.

Otwarcie API, czyli upublicznienie wewnętrznych technologii, to duży krok w kierunku współpracy z developerami i młodymi talentami, którzy chcą tworzyć aplikacje dla milionów użytkowników.
Zwykle największym problemem developerów jest możliwość w miarę szybkiego dotarcia ze swoją aplikacją do dużej grupy użytkowników – mówi Marek Soból, CPO GG Network, odpowiedzialny za rozwój produktów spółki – i to właśnie dostają od nas – dostęp do naszej sieci społecznej, potencjalną możliwość wywołania efektu wirusowego. Wszystko zależy od pomysłu i jakości samej aplikacji. Równie ważna jest możliwość skorzystania z naszego systemu płatności, bardzo łatwego w integracji, połączonego z usługami Gadu-Gadu. Dzięki niemu developer właściwie bez żadnych kosztów administracyjnych i integracyjnych może stworzyć aplikację, która zawiera elementy płatne, i zarabiać na niej, nie martwiąc się o problemy związane z bankami, przelewami, kartami kredytowymi, itp.” GG Network chce dzielić się z twórcami aplikacji swoimi możliwościami i wspólnie tworzyć innowacyjne na polskim rynku rozwiązania, wykorzystując potencjał sieci GG. Z samego komunikatora korzysta ponad 10,5 mln osób miesięcznie – od kilku miesięcy jest on silnie integrowany także z serwisem społecznościowym GG.pl, gdzie użytkownicy dostają mocno rozszerzone możliwości kontaktu i komunikacji ze swoimi znajomymi. Dla developerów tak duża społeczność jest szansą na zaistnienie – mogą realizować swoje pomysły, pokazywać i umożliwiać korzystanie ze swoich aplikacji milionom użytkowników.
Dzięki włączeniu się społeczności developerów i programistów w rozwój GG.pl, serwis oraz inne usługi sieci GG Network będą mogły rozwijać się zgodnie z oczekiwaniami samych użytkowników, oferując liczne dodatki, gry, aplikacje i zabawy. Lista możliwości jest ograniczona jedynie pomysłowością developerów oraz kwestiami bezpieczeństwa i ochroną prywatności użytkowników.

30 000 złotych dla twórcy najlepszej aplikacji

Upublicznieniu API towarzyszy konkurs dla twórców aplikacji, w którym główną nagrodą jest 30 tysięcy złotych. Jest on skierowany do developerów, firm developerskich, studentów oraz dla tych wszystkich, którzy zajmują się tworzeniem aplikacji. Aplikacje można zgłaszać od dziś do końca roku.
Pozostawiamy developerom pełną dowolność – mówi Zbigniew Pieńkowski, CIO GG Network – może to być gra z dodatkami płatnymi, aplikacje biznesowe, aplikacje biurowe, rozrywkowe, multimedia, integracje z innymi usługami lub aplikacjami, które już są bardzo popularne w Internecie, e-commerce. Czekamy na ciekawe pomysły.

Oficjalna strona konkursu rusza dziś na blogu developerów GG Network S.A. pod adresem http://rozwoj.gg.pl/konkurs Na tej stronie, co miesiąc publikowany będzie ranking najciekawszych aplikacji konkursowych.
Ogłoszenie zwycięzcy konkursu nastąpi 15 lutego 2011 roku. Nagrodzona aplikacja znajdzie się w głównym pasku aplikacji serwisu GG.pl i w pasku aplikacji w komunikatorze Gadu–Gadu!

Wygrywa jeden projekt, ale organizator przewiduje także przyznanie dodatkowych nagród i wyróżnień. Patronami medialnymi konkursu są: Software Developer’s Journal, Dziennik Internautów, miesięcznik PC Format oraz serwis mikroblogowy Blip.pl

Jury konkursu:
Łukasz Łopuszański – redakcja Software Developer’s Journal
Paweł Bijata – redakcja PC Format
Marek Soból – CPO GG Network S.A.
Zbigniew Pieńkowski – CIO GG Network S.A.
Marcin Jagodziński – bloger, twórca serwisu Blip.pl

Świat Gadu-Gadu w komórce

Nowości mobilne są kolejnym krokiem w rozwoju serwisu GG.pl, ułatwieniem i rozszerzeniem możliwości dla użytkowników korzystających z urządzeń mobilnych.
Od dziś można korzystać z aplikacji Mobilnego Gadu-Gadu i GG.pl dedykowanych specjalnie na iPhone’a. Użytkownik pobierając aplikację dostaje dostęp do świata Gadu-Gadu w komórce – może rozmawiać za pomocą komunikatora mobilnego, zintegrowanego z serwisem GG.pl, który jednocześnie ma bardzo przejrzysty interfejs. Wygląd aplikacji mobilnej jest niemalże identyczny z wyglądem znanej milionom użytkowników desktopowej wersji komunikatora, przez co korzystanie z Mobilnej wersji Gadu-Gadu jest bardzo intuicyjne.
Zalogowanie się do Mobilnego Gadu-Gadu na iPhone powoduje autologowanie do wszystkich serwisów GG Network, w których użytkownik posiada aktywne konta. W ten sposób bardzo prosto, jednym kliknięciem można przenieść się do GG.pl i w każdym momencie obserwować, co dzieje się na pulpicie w serwisie, przesyłać wiadomości do swoich znajomych prosto z komórki i odczytywać lub wysyłać maile za pomocą Poczty Gadu-Gadu.
W najbliższym czasie GG Network udostępni także kolejne takie aplikacje na system Android QT.
Ruszają grupy i fankluby w GG.pl – gwiazdy w polskim serwisie

GG.pl uruchamia fankluby polskich gwiazd oraz znanych marek. Zasada korzystania z fanklubu jest prosta: wchodzisz, klikasz (zostań fanem) i jako jedna z pierwszych osób dowiadujesz się o tym, co dzieje się u Twojego idola. Fanklub to profil w serwisie GG.pl, na którym firma, stowarzyszenie, artysta, celebryta mogą na bieżąco informować o ciekawych inicjatywach czy konkursach.
Jako pierwsi swój fanklub w serwisie założyli już m.in.: Justyna Steczkowska, Ania Dąbrowska, Marika, Zespół Pectus, Varius Manx, zespół Volver, Natasza Urbańska, Radio Złote Przeboje (program Kamila Nosela – Niezły Numer), WOŚP, Wielkie Joł, Puma i SIMS3. Każdy fanklub będzie prowadzony indywidualnie przez gwiazdę.
Oficjalne profile gwiazd:
Ania Dąbrowska: http://gg.pl/aniadabrowska
Volver: http://gg.pl/volver
Justyna Steczkowska: http://gg.pl/justynasteczkowska
Natasza Urbańska : http://gg.pl/nataszaurbanska
Varius Manx: http://gg.pl/variusmanx
Marika: http://gg.pl/marika
Niezły Numer (poranny program Radia Złote Przeboje): http://gg.pl/niezlynumer
Wielkie Joł: http://gg.pl/wielkiejol
Pectus: http://gg.pl/pectus
Puma: http://gg.pl/puma
WOŚP: http://gg.pl/wosp

Serwis społecznościowy GG.pl

Jest silnie zintegrowany z Gadu-Gadu, najpopularniejszym komunikatorem w Polsce, z którego korzysta obecnie już blisko 11 milionów użytkowników miesięcznie.
Osoby komunikujące się na co dzień przez Gadu-Gadu uzy¬skują dzięki serwisowi GG.pl wiele nowych funkcjonalno¬ści. Użytkownicy mogą m.in. wymieniać się linkami, two¬rzyć prywatne konferencje ze znajomymi, słuchać muzyki, komunikować się za pomocą poczty e-mail, komunikato¬ra czy grać w ulubione gry. Wszystko to opiera się o relacje ze znajomymi z listy kontaktów z komunikatora – są to zwykle osoby bliskie, z którymi łączą nas codzienne sprawy – waż¬ną cechą serwisu GG.pl jest także wysoki stopień pry¬watności. Użytkownicy, którzy cenią sobie osobisty charak¬ter rozmów przez komunikator, mają tu również zagwaran¬towaną tę prywatność. Serwis rozwija się w oparciu o suge¬stie, pomysły i oczekiwania użytkowników.
www.GG.pl

Więcej informacji:

Jarek Rybus, Rzecznik Prasowy
GG Network S.A.
GG: 6
tel. 729 166 166,
e-mail: j.rybus@gadu-gadu.pl

Katarzyna Adamczyk
GG Network S.A.
GG: 16247
tel. 729 11 22 44,
e-mail: k.adamczyk@gadu-gadu.pl

GG Network S.A. jest spółką działającą na masową skalę w obszarach: Internetu, telekomunikacji i mediów.
Firma oferuje przyjazne i nowoczesne rozwiązania komunikacyjne, telekomunikacyjne, projekty mediowe i społecznościowe adresowane do milionów użytkowników, umożliwiając im w prosty sposób korzystanie z rozrywki, edukacji oraz pozostawanie w kontakcie ze znajomymi i nawiązywanie nowych znajomości.
Kultowym produktem spółki jest komunikator Gadu-Gadu. Dzisiaj GG Network jest jednak producentem wielu innych usług, powiązanych w mniejszym lub większym stopniu z komunikatorem: zaawansowanej pierwszej takiej telefonii komórkowej GaduAIR.pl, łatwo dostępnej telefonii internetowej VoIP, serwisów mediowych (portal Gadu-Gadu.pl i radio internetowe Open.FM), mikroblogu Blip.pl, serwisu z grami Pykam.pl, forów dyskusyjnych Fora.pl i innych usług, dzięki którym korzystanie z możliwości Internetu jest przyjazne i łatwo dostępne.
Do Grupy Kapitałowej GG Network S.A. należą spółki zależne: agencja badawcza Inquiry Sp. z o.o., spółka LIVEChat Software S.A. oraz GG Network Ukraina Sp.z o.o.
GG Network S.A. należy do globalnego koncernu Naspers Limited (naspers.com).
Zarząd GG Network S.A.: Piotr Pokrzywa i Krzysztof Szalwa.